door Sytze de Groot

Toen ik rond 1998 voor het eerst in Sri Lanka kwam werd ik getroffen door de bruisende levenskracht, het zeer afwisselende landschap en de vriendelijkheid van de mensen maar ook door de armoede en de ongelijkheid.
Ik sloot vriendschap met diverse mensen en ik hielp mee een hotel op te zetten. Het doel was om diverse mensen van werk te voorzien. Het hotel was eigendom van twee Sri Lankaanse ondernemers.

Eind 2004 werden Sri Lanka en ook andere landen getroffen door een verwoestende tsunami. Ook het hotel, dat aan het strand lag, had veel schade opgelopen. Ik begon samen met anderen in Nederland geld in te zamelen in de hoop de werknemers van het hotel in ieder geval een aantal maanden te kunnen betalen. De inzamelingsactie leverde zoveel op dat we het personeel konden betalen én het hotel konden herbouwen. Stichting Kadolana hebben we begin 2005 opgericht om dat geld te beheren. Ongeveer 6 weken na de Tsunami reisde ik naar Sri Lanka, ik trof een enorme verwoesting. Het verdriet was bij velen zeer zichtbaar. Maar er werd al heel erg hard gewerkt aan wederopbouw. Nadat het hotel weer opgebouwd was heeft Stichting Kadolana jaren geslapen.

Sinds 2020 verkeert Sri Lanka in een ernstige economische crisis: voedsel- en medicijn tekorten, een zeer hoge inflatie en veel werkeloosheid. Nog steeds ondersteunde ik vrienden om deze crisis door te komen maar er waren meer mensen die hulp konden gebruiken. Daarom hebben we Stichting Kadolana weer actief gemaakt.
Stichting Kadolana richt zich nu vooral op ondersteuning van ouders waarvoor de schoolkosten veel van budget vergen . We proberen kinderen indien nodig hun hele schoolcarrière te ondersteunen. Maar we richten ons niet alleen op onderwijs. Soms worden ook medische kosten betaald. Kleine ondernemers kunnen ook geholpen worden met investeringen. Voor grotere projecten worden gerichte donaties gezocht.
Al het geld van de donaties wordt gebruikt in Sri Lanka. Er zijn geen overhead- of bestuurskosten behalve de onvermijdelijke bankkosten.